Συντελεστης δομησης μεχρι 25% για λυση στεγαστικου

Αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20%- 25% αναμένεται ότι θα προνοεί η κυβερνητική πρόταση που στόχο έχει την ενίσχυση της προσφοράς προσιτών κατοικιών και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που δημιουργεί η περιορισμένη προσφορά ακινήτων.

Image result for μικρα διαμερισματα

Σύμφωνα με το άρθρο στην ιστοσελίδα “stockwatch” της Ηρώς Ευθυμίου, ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε στη διάρκεια της συζήτησης  των στεγαστικών σχεδίων που απευθύνονται προς τους εκτοπισμένους και παθόντες: «στο βαθμό των δυνατοτήτων μου θα προχωρήσω σε αύξηση των συντελεστών δόμησης».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, στα μέσα Φεβρουαρίου οπότε θα προχωρήσει ακολούθως στην εξαγγελία των μέτρων.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που διαρρέουν από αρμοδίους, η φιλοσοφία της πρότασης την οποία επεξεργάζεται ακόμη το υπουργείο εσωτερικών σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και άλλους φορείς, είναι η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% – 25% και θα αφορά όλες τις οικιστικές περιοχές (όχι μόνο στις περιφερειακές) σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των πόλεων, με επιπρόσθετα ψηλά κτήρια.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και η μείωση των απαιτήσεων των τετραγωνικών μέτρων στο μίνιμουμ για ένα διαμέρισμα ενός, δύο ή τριών δωματίων, κάτι που θα σημαίνει περισσότερα, πιο μικρά και πιο φθηνά άρα και πιο προσιτά διαμερίσματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού και εκτελεστικός πρόεδρος του συγκροτήματος εταιρειών Γαλαταριώτη, Κώστας Γαλαταριώτης, εκφράζει ικανοποίηση διότι το υπουργείο εσωτερικών υιοθέτησε την εισήγηση του επιμελητηρίου για αύξηση του συντελεστή δόμησης και μείωση των τετραγωνικών μέτρων.

Σημείωσε παράλληλα ότι η αύξηση συντελεστή δόμησης θα σημαίνει επιπρόσθετους ορόφους σε υφιστάμενες πολυκατοικίες σε όλο το εύρος των πόλεων, υπό τον όρο να διατίθενται προς ενοικίαση τουλάχιστον για οκτώ συνεχή χρόνια.

Στόχος, σημείωσε, είναι να εξασφαλίσει άμεσα ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης τις σχετικές άδειες, χωρίς να εμπλακεί στις χρονοβόρες διαδικασίες εκπόνησης και εξέτασης περιβαλλοντικών μελετών.

Όπως είπε, το υπουργείο εσωτερικών ζήτησε απόψεις από διάφορους φορείς, για να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις.Related image

Όσον αφορά την μείωση του εμβαδού υπενθύμισε ότι η πρόταση του ΕΒΕ Λεμεσού εισηγείτο όπως περιοριστεί το εμβαδό στα στούντιο ώστε αντί από 68 τμ που ισχύει σήμερα να μειωθεί στα 40τμ – κάτι που αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής της βουλής.

Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν τα διαμερίσματα στην αγορά.

 

#acaValuations