Λευκωσία: Πού πωλούνται τα ακριβότερα διαμερίσματα

Η παρούσα ανασκόπηση πηγάζει από το εργαλείο LANDBANK REAL ESTATE ANALYTICS που δίδει συγκριτικό πλεονέκτημα σε όσους ασχολούνται με το κλάδο ακινήτων. Κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021, η τάση αναφορικά με τις πωλήσεις των ακινήτων στη Λευκωσία, όπως καταγράφονται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, φαίνεται να ακολουθεί αυτή των δύο προηγούμενων χρόνων και να αντιστέκεται στις αρνητικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία.

Αναφορικά με την αγορά κατοικιών στην επαρχία Λευκωσίας, η προτίμηση των αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα καταγράφεται ενισχυμένη σε σχέση με τις οικίες, φαινόμενο που παρατηρείται και στις πλείστες των υπόλοιπων επαρχιών. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα φαίνεται να προέρχεται από εγχώριους αγοραστές γεγονός που οφείλεται κυρίως (i) στην πρόθεση των αγοραστών να εκμεταλλευτούν το κρατικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για αγορά πρώτης κατοικίας, (ii) τα χαμηλά δανειστικά επιτόκια και (iii) την ύπαρξη επενδυτών που επιθυμούν να αγοράζουν με σκοπό να ενοικιάσουν (buy-to-let).

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, το ενδιαφέρον τον αγοραστών για διαμερίσματα στην πρωτεύουσα επικεντρώθηκε στους Δήμους του αστικού ιστού για μονάδες κυρίως δύο και ακολούθως τριών υπνοδωματίων και άνω.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των διαμερισμάτων παρουσίασε τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην κτηματαγορά της Λευκωσίας, με συνολικά 640 πωλήσεις αξίας €80.4 εκατ. περίπου. Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Δήμος Λευκωσίας με συνολικά 232 πωλήσεις ή 36% του συνόλου. Ακολουθεί ο Δήμος Στροβόλου με 157 πωλήσεις, ή 25%, οι Δήμοι Αγλαντζιάς και Λακατάμιας με 62 και 54 πωλήσεις ή 10% και 8% έκαστος. Αρκετά πιο κάτω ακολουθούν οι Δήμοι Έγκωμης και Λατσιών με 35 και 34 πωλήσεις αντίστοιχα, ή περίπου 6%.

Σε σχέση με το μέγεθος των διαμερισμάτων, το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται πρωτίστως στα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, οι πωλήσεις των οποίων αντικατοπτρίζουν το 30% του συνόλου. Ακολουθούν τα διαμερίσματα πέραν των 3 υπνοδωματίων με 23% και 3ών υπνοδωματίων με 20%. Το ενδιαφέρον των αγοραστών για μικρότερα διαμερίσματα του 1ός υπνοδωματίου είναι περιορισμένο στο 18% ενώ για στούντιο στο, ομολογουμένως όχι και τόσο ευκαταφρόνητο, 9%.

4032044864489147 image

Στον Δήμο Έγκωμης καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €1,774. Ακολουθεί ο Δήμος Αγλαντζιάς με €1,607/τ.μ. και ο Δήμος Λατσιών με €1,529/τ.μ. Οι Δήμοι Στροβόλου και Αγίου Δομετίου δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις μεταξύ τους με το μέσο όρων να κυμαίνεται στα €1,510/τ.μ.

Οι υψηλότερες τιμές ανά τ.μ. κατά την περίοδο αναφοράς καταγράφεται στον Δήμο Στροβόλου με €3,170/τ.μ. και στον Δήμο Λευκωσίας με €3,077/τ.μ. Με ελάχιστη διαφορά, στο ύψος της μέγιστης τιμής πωλήσεων, ακολουθεί ο Δήμος Έγκωμης με €2,833/τ.μ. και ο Δήμος Λατσιών με €2,490/τ.μ.

4032045341867507 image

Landbank Real Estate Analytics
Η Landbank Property Consultants LTD ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να παρέχει στους πελάτες της υψηλής ποιότητας, εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυπριακή αγορά ακινήτων. Οι αρχές μας βασίζονται σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες: τις μοναδικές απαιτήσεις των πελατών μας κατά την αγορά κατοικίας, επιχείρησης ή επενδυτικού ακινήτου και την εκτεταμένη και απαράμιλλη γνώση της τοπικής αγοράς ακινήτων. Ως εκ τούτου, έχουμε διαμορφώσει μια δομημένη και καλά ενημερωμένη προσέγγιση που διασφαλίζει ότι οι ειδικοί μας μπορούν να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τις ανάγκες σας.

Μέσω του καινοτόμου εργαλείου μας Real Estate Market Intelligence αναλύεται και ταξινομείται με ακρίβεια ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο δεδομένων πέραν των 100,000 συναλλαγών Παγκύπρια.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Πληροφορία είναι Χρυσός! Τώρα έχετε όλοι πρόσβαση στην χρυσή πληροφόρηση των ακινήτων στην Κύπρο. Πώς; Απλά με ένα κλικ.

Φέρνουμε κοντά σας την τάση πωλήσεων ακινήτων στη Λευκωσία την οποία μπορείτε και μόνοι σας να εξάγετε τώρα πια, μέσα από την πλατφόρμα Real Estate Market Intelligence.

Μπορείτε με μερικά κλικ να έχετε στα χέρια σας μια απλή και γρήγορη ανασκόπηση τιμών, μονάδων πώλησης και συγκρίσεων για την περίοδο που εσείς θέλετε! Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε πρόσβαση, τώρα!

Βελτιώστε τις γνώσεις σας γύρω από τα πεπραγμένα της κτηματικής αγοράς σε όλη την Κύπρο, εύκολα, γρήγορα και στο χρόνο που εσείς το χρειάζεστε. Πατήστε στον σύνδεσμο και αφήστε τους άλλους να αναρωτιούνται γιατί κινείστε πιο γρήγορα από όλους στις κτηματικές δράσεις.

Αντρέας Φ. Χριστοφορίδης

ACAVALUATIONS / LANDBANK ANALYTICS

Εκτιμητές και Σύμβουλοι Ακινήτων